subota, 16. srpnja 2011.

ČETVRTA GODIŠNJICA SMRTI RUKOMETAŠICE AMELE DIZDAREVIĆ

Danas se navršavaju četiri tužne godine kako je preminula rukometašica Amela Dizdarević iz Mostara, jedna od najboljih igračica koju je Bosna i Hercegovina imala. Gubitak Amele je jedan od najvećih udaraca koje bh. ženski rukomet i bh. sport dobio u novijoj istoriji.
Neumorni borac, uvijek nasmijana i spremna saslušati mlađe igračice, dati im podršku, samo su neki od manira koji su krasili Amelu ili “Čičkavu” kako su je zvale kolegice iz reprezentacije. Pojavom i svojim igrama plijenila je pažnju gdje god da je igrala, pa tako i nema rukometne sredine u kojoj nije bila rado viđen gost.
Otišla je prerano, ali zato neće biti zaboravljena. Mostar i rukometna Bosna i Hercegovina vječno će je pamtiti.  
Amela je rođena 7. februara 1969. godine, a borbu sa teškom bolešću je izgubila 15. jula 2007. godine.
Igrala je za mostarski Galeb gdje je i počela karijeru. Potom je nosila dres nekada jake splitske Dalme, potom prelazi u zagrebačku Lokomotivu. Karijeru je nastavila u njemačkom TV Giessen Lutzellindenu. U Galeb se vratila poslije rata u BiH i sa ovom ekipom postala državni prvak. Igrala je za reprezentaciju BiH koja je 2003. stigla do baraža za Svjetsko prvenstvo 2003.kada je Mađarska bila bolja u dva meča.
Nakon završetka igračke karijere, Amela je obavljala funkciju trenera u ženskoj reprezentaciji BiH, a jedno vrijeme je radila kao trener rukometaša Veleža. 

Nema komentara:

Objavi komentar